Svako dete je priča za sebe i u svakoj se radi o ljubavi!

Knjigralište, A. Elezović

Kosmički listići Afrika

mart 2022.

Kosmički listići su univerzalni radni materijali u PDF verziji koje možete sa lakoćom koristiti bilo da ste roditelj, vaspitač(ica) ili prosvetni radnik.

Kreirani su u skladu sa principima Montesori pedagogije i prožeti elementima Kosmičkog obrazovanja.

Prigodni su za uzrast od druge godine pa nadalje, uključujući i rani školski uzrast.

Cilj im je da dopune i prate interesovanja dece dok ona otkrivaju i ispunjavaju svoj Unutrašnji plan razvoja – svoju Tajnu.

CENA: 550,00 rsd (5 eur)

Dragi pratioci,

Suština Montesori pristupa nije u materijalima niti toliko u vašoj edukaciji koliko u vrednostima koje živite. Svi smo na istom Montesori putu, samo na različitim stanicama i sa svojim Montesori pričama. Da bih vam olakšala putovanje, obogatila priče i nastavila sama da napredujem i učim sa vama, kreirala sam radne materijale u PDF verziji „Kosmičke listiće“.

Termin “kosmički listići” nije specifičan ni zvanično priznat u Montesori pristupu, već ga je izmislio autor istih, tj. ja. Listići nisu usmereni samo na temu svemira i kosmosa, već su podeljena po oblastima specifičnim za Dečije kuće i školski pristup (Kosmičko obrazovanje). Imena dece sa naslovne strane imena su dece koju poznajem i koja su, u trenutku kreiranja listića, pokazivala veliko interesovanje za aktuelnu temu ili su mi na neki drugi način bila inspiracija. Ovakvom posvetom radnih materijala, želela sam da ukažem na sledeće:

  • da Montesori pristup poštuje i podržava integritet svakog deteta; 
  • da je Montesori pristup izgrađen na poštovanju Univerzalnih karakteristika deteta. 

Najvažnije od svega, želim da se zahvalim svoj DECI sveta na beskrajnoj motivaciji da budem bolja osoba!

KAKO VAM MOGU KORISTITI KOSMIČKI LISTIĆI?

Kosmički listići su kreirani kao PDF materijali u elektronskom formatu, za uzrast od druge godine pa do mlađih školskih generacija (do 10-12 godina) što vam olakšava rad sa mešovitim grupama ili ako imate decu različitog uzrasta.

Radni materijali, odštampani u boji i plastificirani, dugo vam mogu poslužiti, kako u kućnim uslovima tako i u neposrednom radu sa decom. Uputstva za plastificiranje i rad sa karticama dobićete uz listiće.

Svaki Kosmički listić obrađuje jednu temu (kontinenti, vremenske epohe, botaniku, životinjski svet i slično) što će vam pomoći da kreativno i stimulativno odgovorite na interesovanja vaše dece ili grupe.

U svakom novom broju Kosmičkih listića dobijaćete jasne instrukcije i tekstove kako prezentovati Montesori materijale koji su specifično vezani za datu temu (npr.za kontinente to će biti prezentacija globusa i drvenih mapa-slagalica).

Pošto su Kosmički listići u elektronskoj formi, uvek su vam dostupni za izradu novih radnih materijala (kartica) ukoliko se izgubi, dotraje ili ošteti neki deo.

Kosmički listići su kreirani na latiničnom i ćiriličnom pismu. Prilikom naručivanja čekirajte koju verziju želite. Zbog bogatstva naših jezika i dijalekta (ijekavice i ekavice) postoji mogućnost da se određene kartice i materijali pojedinačno adaptiraju.

Bilo da ste mlad Montesorijanac ili ste dugo na Montesori putu, molim vas da pročitate sledeću napomenu:

Materijal koji dobijate za štampanje ne može se koristiti kao zamena za originalni Montesori materijal. Koristite ga za produbljivanje vežbi i kao nove tačke interesovanja za rad. Ukoliko primetite da kartice deci odvlače pažnju od tradicionalnog Montesori materijala, molim vas, uklonite ovaj materijal.

„Moramo više gledati veličanstvenost postignuća dece nego beznačajnost suvih listova papira.“ M.Montessori

Dozvoljeno je korišćenje materijala u radu sa decom, nije dozvoljeno kopiranje u svrhu prodaje. Ukoliko koristite materijale na društvenim mrežama uvažite autora navođenjem @montesorivolim

O MENI

Ili koje su moje kompetencije kao autora Kosmičkih listića

Tamara Hodalić Montesori volim

Zovem se Tamara. Mama sam, defektolog i edukovani Montesorijanac. Verujem da sve na svetu ima svoj kosmički zadatak. Pošto tragam stalno za istim, sebe sam nazvala kosmički agent.

Autor sam bloga Montesori volim koji postoji od maja 2019-te godine. Newsletter Montesori zajednice čita preko 4 000 članova koji ujedno imaju i pristup Arhivi bloga sa preko 2000 PDF stranica (radnog materijala) koje možete besplatno preuzeti.

Svoju dvogodišnju Montesori edukaciju za uzrast od 3 do 6 i od 6 do 12 godina, završila sam u Zagrebu pri Institutu za Montesori pedagogiju.

Institut za Montessori pedagogiju je suorganizator stručnog usavršavanja iz Montessori pedagogije sa Montessori – Vereinigung Steiermark KPH Graz. Edukacija se izvodi prema programu Austrijskog Montessori udruženja (Montessori Osterreich/Bundersverband) koji je član organizacije Montessori Europe. Ovu edukaciju sam sama finansirala uz podršku porodice (muža i ćerke).

U svojoj radnoj organizaciji (državnoj školi) koristim Montesori materijale iz pripremljene sredine. Obzirom da sam defektolog i da radim prilagođen program sa decom čiji su  periodi posebne osetljivosti atipični a razvoj disharmoničan, koristim materijale za uzrast od 3 do 12 godina. Puno posmatram i svakodnevno sama kreiram radne materijale. Autor sam seminara „Montesori radionice za izradu didaktičkog materijala za uzrast od 6 do 12 godina“,  akreditovanog od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pod rednim brojem 495. Naprosto sam zaljubljena u školski Montesori pristup!

Poručite ovde