Kako prezentovati životne cikluse deci

Kako prezentovati životne cikluse deci

Na primer, mi smo to ovako…

Dobra priprema za prezentaciju životnih ciklusa podrazumeva puno istraživanja. Svašta sam pročitala, zapisala i odgledala o pčelama i leptirima. Izazov je da u moru fantastičnih činjenica dozirate šta za prilog na blogu, a šta za decu. Ideja mi je da svaki prilog možete koristiti i kao lekciju.

Posle teksta na blogu o životnom ciklusu monarha, radila sam prezentaciju za Dan leptira grupi učenika II razreda. Bili su uključeni učenici sa smetnjama u razvoju i učenici iz tzv. „tipičnih“ redovnih škola. Cilj mi je bio da:

  • prezentujem materijal vezan za životne cikluse učenicima sa smetnjama u razvoju kako bi ga koristili za samostalan rad;
  • približim Montesori metod redovnim školama;
  • podstaknem vršnjačko druženje dece sa i bez smetnji u razvoju;
  • realizujem primer horizontalnog učenja i inkluzije.

Tekst sa bloga i pripremljen materijal su mi pomogli i olakšali. Kad se uz to doda kružook, igra tišine i prigodne aktivnosti sa decom, postignu se ciljevi i dobra saradnja.

Delim delić atmosfere.

Ako ste u vrtiću, životne cikluse možete uvesti prezentacijom Montesori 3 d kartica u jutarnjem krugu. Počnite sa knjigom, ima sjajnih naslova na ovu temu. Predlozi za predškolski uzrast su nezaobilazna Veoma gladna gusenica, Gusenica njam – njam I/ili Zbunjeno majmunče. Za školski uzrast predlog su enciklopedije ☺.

Zbunjeno majmunče je priča o mladunčetu majmuna koje je izgubilo mamu a leptir mu pomaže da je nađe. Međutim, leptir stalno greši u pogađanju ko mu je mama. Otkrijte razlog sa decom na kraju knjige. Mi smo čuli ovu priču od divnih bibliotekarki dečijeg odeljenja biblioteke „Zmaj“, Zmaj Jovina 1, Beograd. Obožavam(o) da je posećujemo, a koju god temu da pomenem, posvećene bibliotekarke „k’o iz topa ispaljuju“ predlog knjige i radionica koje imaju za decu. Profesionalno ili lično, odlazak u biblioteku smo pretvorili u pravi mali praznik.

Modele životni ciklusa leptira i pčele možete naručiti na sledećim linkovima:

Ukoliko radite sa školskim uzrastom možete koristiti samo kartice. Ne zaboravite kontrolu greške (meni se dešava). Obeležite kojim god želite znakom.  Za Montesori 3 d kartice učinilo mi se najjednostavnije upisati redne brojeve svake faze.

Napomena: kontrolu greške obeležavate na poleđini kartice pre nego što plastificirate! Ukoliko zaboravite, možete zalepiti na plastificiranu karticu manje stikere ili nalepnice. Važno je samo da budu identične na karticama koje se poklapaju.

No, kako mi je jasno da je teško nabaviti model bilo kog životnog ciklusa u (iz) Srbije, kreirala sam materijal u obliku radnih listova. Jednostavniji su od Montesori 3d kartica i nemate mnogo posla oko seckanja i lepljenja materijala. „Uklapaju“ se  u Montesori priču a nakon plastificiranja trajaće vam duže.

Radne listove možete kombinovati uz modele (ako ih imate) ili kartice ili sve zajedno. Na taj način nudite 5 + uzrastu sjajan materijal na kosmičkim policama.

Materijal koji možete preuzeti uključuje Montesori trodelne kartice i radne listove za životni ciklus pčele plus piši – briši grafomotornu vežbu.

Materijal na ćiriličnom pismu možete preuzeti ovde:

Materijal na latiničnom pismu možete preuzeti ovde:

Podelite prilog sa prijateljima
5 2 гласови
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

2 Comments
Најстарије
Најновије Највише гласова
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
AlmaKitovnica
AlmaKitovnica
4 године пре

Danke schön
Das ist sehr gut

Tamara Hodalić
Tamara Hodalić
4 године пре
Одговор за  AlmaKitovnica

Bite schön 🙂