Montesori trodelne kartice

Montesori trodelne kartice

Važan deo dobro prepremljenog Montesori okruženja su Montesori trodelne kartice ili 3d kartice. U Montesori vrtićima i školama koje sam obilazila nazivaju ih jednostavno „kartice“ i/ili „rad sa karticama“, jer se ovo „3d“ i „Montesori“ podrazumeva. Nailazićete na stranim sajtovima na termin Montessori matching cards, i u pitanju su iste kartice.

Razlikuju se:

 • Montesori trodelne kartice (u ovom postu možete pročitati  šta su i kako se prave)
 • Montesori nomenklaturne 3d kartice (naredni post)

Montesori 3d kartice se sastoje od:

 1. kartica sa sličicom i ispisanim pojmom sa slike (kontrolni set)
 2. kartica sa sličicom (radni set)
 3. kartica sa ispisanim pojmom (radni set)

Montesori trodelne kartice primer

Nemojte zapostavljati rad sa ovim karticama. One su zlatni rudnik za pripremu okoline. Pokrivaju sve uzraste, centre i oblasti rada u vrtiću i školama. Koriste se za bogaćenje rečnika, čitanje, pisanje, klasifikaciju i sistematizaciju znanja  (naročito za pojmove iz kosmičkog centra).

Pomažu detetu da bolje razume svoje okruženje, da otkriva kako stvari funkcionišu i gde se ono uklapa u svemu tome.

Kako uvoditi Montesori 3d kartice za uzrast od 3 do 6 godina?

 • Mlađoj deci (od druge- treće godine) pokazujete kartice sa slikama, bez ispisanog pojma. Imenujete pojam sa slike, potom dete jasno i razgovetno ponovi. Prirodno, spontano, kao kad listate slikovnice. Ono što razlikuje rad sa karticama od korišćenja slikovnica, jeste primena Montesori principa – kartice izdvajaju jedan pojam (ili dimenziju) koje dete uočava i uči.
 • Kartice sa ispisanim pojmom ispod slike koristite se kada su deca u periodu posebne osteljivosti za slova, od treće – četvrte godine. Možete ih uvesti kroz igru sa manjom grupom mališana za koju ste procenili tokom posmatranja, da su spremni. Na primer, igrom „na slovo na slovo“ treba da pronađu karticu sa pojmom koji počinje tim glasom. Igra pomaže deci da uoče vezu između glasa i slova. „Ko će mi pokazati boju koja počinje na slovo na slovo z?“ Možete uvesti kartice sa nazivom tokom aktivnosti u jutarnjem krugu.
 • Kompletne trodelne kartice se koriste kad dece čitaju, dakle od pete – šeste godine. Računa se, ako dete ide u Montesori grupu od treće godine, da su mu izložene već dve godine kartice. Ono je dobro upoznalo predmete sa sličica i sada može da poveže ispisan naziv sa slikom tog predmeta ( npr. Igra čitanja sa malim predmetima). Starija deca koriste kontrolu greške sa poleđine kartice kako bi samostalno učila i korigovala se.

kontrola greške na poleđini kartica

Kako napraviti Montesori 3d kartice?

Izrada Montesori trodelnih kartica može izgledati zahtevno. Postoje razvijene mreže prodaje na mnogim Montesori stranim sajtovima koje se oslanjaju na kreiranje i prodaju gotovih 3d kartica. To nam samo pokazuje koliko su kartice važan deo Montesori okruženja.

Uočila sam da postoji prodaja edukativnih kartica preko FB starnica i kod nas. Kategorisane su kao Montesori. Iako su takve kartice dobro i kreativno sredstvo za učenje, mogu se učiniti da su Motesori, ali opet nisu… U svom tekstu Šta je Montesori? (ili šta nije?) napomenula sam da postoje „lutanja“ usled nedostataka informacija šta je Montesori materijal. Kad pročitate šta sve čini Montesori 3d kartice, kako se kreiraju i koriste, uočićete i sami razliku.

Nedostatak primera 3d kartica za naš jezik i ćirilično pismo koji se mogu preuzeti (download-ovati) takođe je jedan od razloga što sam krenula u blogovanje. Ono što pravim za sebe rado ću podeliti sa vama ☺.

Pri kreiranju Montesori 3d kartica važno je voditi računa o sledećem:

Osmišljavate ih i kreirate tako da podstiču i podržavaju dečiju samostalnost u radu. Kontrola greške na poleđini kartica je jedan od načina. (videti na prethodnoj slici)

Slike koje koristite za kartice treba da su što realnije, tj. koristite fotografije. Izbegavajte animacije i crteže! Veliki izvor dostupnih fotografija (kad nemam svoju) nalazim na https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

 

slika preuzeta sa interneta

Pojam sa fotografije treba centrirati. Najbolje je ako se može izolovati i postaviti na belu pozadinu. Odlično će poslužiti online katalozi, na primer Ikeini ako radite delove nameštaja, gde možete naći puno fotografija nameštaja na beloj pozadini.

Opcija je, ako nemate štampač u boji ili neki drugi način štampe u boji, da sakupljate isečke iz novina, seckate ih i lepite.

slika preuzeta sa interneta

Proporcija figura koje prilažite uz kartice i proporcije pojma na kartici treba da budu što realnije. Deca upijaju sve detalje i bunilo bi ih da je kokoška veća od konja. Dobar izbor su npr. Schleich figure životinja ali imate povoljniju i sjajnu ponudu Collecta figura u skoro svim Dexy co prodavnicama.

Jedna kartica uči dete jedan pojam (dimenziju) i to je važan Montesori princip pri izradi bilo kog materijala. Ako kartica ima na sebi tri pojma npr.mačku, psa i kuću, a dete treba da izbaci uljeza, to je dobro edukativno sredstvo za rad, ali nije Montesori 3d kartica. Svakako ih koristite u radu, odlične su, ali zaključite sami posle ovog teksta da li ćete ih nazivati ili kupovati kao Montesori kartice.

Montesori kartice, jesu ili nisu, pitanje je sad?

Održite red i organizaciju 3d kartica poštujući Montesori „kod“ boja. Na edukaciji su me učili da u kosmičkom centru kartice sa životinjama postavljam na crveni karton, biljke na zeleni a ljude na žuti karton. Već sam napomenula u tekstu Zeleno, volim te zeleno „kod“ boja za godišnja doba, tako npr. kartice kojima upoznajemo dete sa karakteristikama leta možemo postaviti na žute kartone (suncobran, kupaći, sladoled). Na slici ispod je primer insekata koji su na zelenoj podlozi zato što su deo seta kojim predstavljam prolećne bubice.

pozvao je maj sve bube na čaj

Kartice grupišete u jedan set. Set treba da broji najviše 12 kartica a najmanje 3. Na primer set kartica Dugine boje uče decu boje i ima ih 7.

Vodite računa o dimenzijama kartica, da budu zgodne za dečiju ruku i da koristite za sve centre iste dimenzije! U praksi mi se najpogodnije pokazela sledeća dimenzija kartica:

 • beli okvir 10,6×7 cm (visina puta dužina, u inčima 4,2×3,02)
 • kartončić u boji 13×8,5 cm (odgovara veličini Vulkančić kartica)

Dugine kartice imaju sledeće dimenzije:

 • beli okvir 7,5×6 cm
 • kartončić u boji 9×7 cm

Preporuka je 10×10 cm, ali sam napravila svoj presek i prosek dimenzija, svoj šablon (tamplate) na računaru i olakšala sebi izradu. Trebalo mi je vremena (i omaški) dok nisam našla (za sada) pravu meru za izradu kartica. Dugine kartice su bile jedan od mojih eksperimenata, s’ toga se razlikuje dimenzija. Ponekad kao tiflolog ( smer na fakultetu za rad sa vizuelnim oštećenjima) pravim uveličane kartice, ili kartice sa jačim kontrastom, sa matirajućom folijom i uveličanim tekstom…

Font koji koristim za štampanje je Verdana i ćirilično pismo, ukoliko zadatak na karticama ne zahteva latinicu ili engleski.

Primer kartica duginih boja iz teksta Sve dugine boje poslužiće mi ovog puta da vam predstavim kako pravim Montesori trodelne kartice. Takođe vam prilažem PDF koji možete preuzeti i koristiti.

KORAK 1 – Izrada i štampa kartica

Preuzmite besplatno i odštampajte PDF dokumenta dugine boje I i dugine boje II.

Kartice možete koristiti i uz proizvode Velika Grimova duga i Kućica.

Ovo su jako jednostavne kartice, možete ih sami napraviti bez štampanja uz pomoć kolaž papira. Pre toga napravite šablon za kartice na čvrstom kartonu ili koristite neki odgovarajući predmet koji možete opcrtati kao što sam ja imala sreću sa poklopcem. Obli rubovi poklopca omogućavaju mi da napravim fino zaobljene ivice, ispunim estetski zahtev kartica i izbegnem bockanje oštrih ivica plastificiranog materijala. (Zanemarite što se simbol kontrole greške na ovoj ljubičastoj kartici ne poklapa sa gornjim primerom, ponekad pravim po dva – tri seta istovremeno i pomešam ih).

Moj šablon od poklopca

KORAK 2 – Seckanje-lepljenje-seckanje

Isecite kartice po linijama. Prilog Dugine boje I imaju liniju na karticama između slike i naziva boje. Presecite po njima da biste dobili dva dela. Potom ih zalepite na odgovarajući karton. Bila sam u dilemi koju boju kartona da koristim prilikom izrade duginih kartica. Iako crnu koristim za kartice svemira, planeta i mesečevih mena, izabrala sam je zbog dobrog kontrasta i izdvajanja boja, i da bih prilikom obeležavanja kontrole greške koristila bele znake. Spontano u radu sa duginim karticama možete objasniti deci da crna i bela nisu boje (okrenite poleđinu kartica i pokažite crnu pozadinu i beli znak). Bela je zbir svih boja i puna svetlosti, a crna je rezultat odsustva svetlosti i boja. Mešanjem crne i bele dobijamo sivu. Stoga bi po meni izbor sivog kartona takođe bio dobar. Deo sa tekstom „odokativno“ zalepite odvojeno i niže od slike tog pojma.

Sada je trenutak da obeležite identičnim znacima kontrolu greške na poleđini! Treba vam tri identična znaka za tri dela kartice (treći znak na ovoj slici bi bilo još jedno sunce na donjoj kartici, postavite ga u gornji desni ugao)

Vidi sliku.

Ima dosta da se secka, zato makaze u ruke. Jednom sam načula da sam u radnoj sredini dobila etiketu „seckalica“ zato što sam svaku priliku koristila za isecanje kartica. Srećom, nabavila sam papir- trimer preko Aliexpresa. Pet zvezdica dajem za cenu, brzinu dostave i završavanje posla. I na radost nekih kolega, više „ne vitlam“ makazama po nastavničkim većima ☺.

Kartice su se sjajno uklopile u trimer, jedan sec i gotovo. Vodite računa da donji isečci budu isti.

KORAK 3 – Plastifikacija Montesori trodelnih kartica

S’ obzirom da puno izrađujem kartica, koristim aparat za plastificiranje. Napomenula sam već u jednom tekstu, da je ovaj aparat nepravedno zapostavljeno nastavno sredstvo za rad u školama i vrtićima. Trimer za papir, takođe! Koliko samo uštede vreme i korisni su za izradu ne samo Montesori materijala, već i drugih,  npr. „piši- briši“ kartica. Deca ih obožavaju.

Ukoliko nemate aparat za plastificiranje, ne brinite, peglu sigurno imate. Jedino za šta nemam drugu opciju za plastificiranje je folija, bilo da koristite aparat ili peglu. Moja preporuka je da nabavite pakovanje folije A4 od 100 komada 125 mikrona debljine. Tanje folije su povoljnije, ali ova debljina je idealna, daće čvrstinu karticama i duže će trajati. Može i pod peglu! Odlične su i mat folije, nema refleksije kad plastificirate, ali su duplo skuplje.

http://www.kancelarijski-materijal.com/fellowes-a4-125mic-folija-za-plastifikaciju.html

Postavite kartice zalepljene na kartonu u foliju, naparavite dovoljno razmaka između njih (prethodno proverite da li sve kartice imaju kontrolu greške na poleđini).

Foliju sa karticama položite na sto prekriven pamučnim nadstoljnakom.

Prekrijte foliju pamučnom krpom.

Čvrsto peglom krenite od dela folije koji je spojen na ivicama ka drugom kraju i pređite nekoliko puta tamo-amo.

Kad se ohladi folija ponovo obradite kartice makazama ili trimerom za papir. Oble ivice sa kartončića olakšavaju mi da zaoblim ivice plastificirane folije makazama.

Vaš set Montesori trodelnih kartica je gotov. Imaćete 7 kartica (21 deo ukupno) i koristićete ih dugo. Obično pravim dva seta kartica da bih imala rezervne delove.

Naredni prilog će biti posvećen nomenklaturnim Montesori karticama.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, komentara ili nedoumica slobodno pišite u komentarima ili putem imejla info@montesorivolim.rs

Pozdrav do sledećeg „kartanja“.

Tamara

Podelite prilog sa prijateljima
5 2 гласови
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

2 Comments
Најстарије
Најновије Највише гласова
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Zaza, NS
Zaza, NS
4 године пре

Sjajni ste!

Tamara
Tamara
4 године пре
Одговор за  Zaza, NS

Hvala 🙂