Školjke

Školjke

Šta rade školjke
dok se more ljulja,
je li more mama
što ih noću čuva?

Nekada davno, školjke su bile toliko cenjene i vrednovane da su ih neki narodi i kulture koristilе kao valute. Korišćene su i kao oruđe zbog svoje snage i raznolikih oblika. Neke su bile toliko velike da su ih koristili kao krčag za vodu…

Ti davni dani su prošli, a školjke se danas koriste kao simboli u religiji, umetnosti, zanatu, za nakit ili za kućnu dekoraciju. Ljudi ih koriste i u ishrani.

Decu školjke asociraju na šum mora i bisere.

Svejedno radite li u Dečijoj kući ili školi, ima li lepše dobrodošlice za početak nove školske godine od priče o školjkama. O da, da, septembar je u pitanju ali kalendarski leto još uvek traje. Prve dve-tri nedelje, do dolaska jeseni, na police postavim letnji aranžman za đake.

Kroz jutarnji krug osmislite prigodnu aktivnost i igru tišine. Za početak postavite školjku u sredinu kruga, da svako dete dođe do nje, prisloni je na uho, oslušne i potom ispriča šta mu je šapnula školjka, kakva će ova godina biti. Počnimo od sebe… Ovakva jednostavna aktivnost omogućiće nam da provirimo u njihova očekivanja a oni u naš „godišnji plan i program“. Jako je važno da čujemo i šum njihove duše.

Kad kažete deci da školjke pripadaju životinjama koje se nazivaju mekušci, zazvuči im nelogično.

Mekušci su (najčešće vodene) životinje sa mekim telom i čvrstim ljušturama koje ih štite. Ono što mi skupljamo po plaži, dobijamo na poklon i koristimo u radu su mekušci školjkaši i morski puževi. Postoje mekušci kao što su sipe, hobotnice i lignje koje nemaju oklop ni zaštitu te njih preskačemo ovaj put.

Školjkaši imaju dva dela ljušture koje krije meko telo. Žive najčešće u slanim vodama ali ima ih i u slatkim. Deca obično započnu priču da one stvaraju bisere. Da, postoje i školjke bisernice koje žive u tropskim vodama Azije. Kada u njih upadne zrno peska ili kamenčić, plašt školjki ga obavija sa puno sedefastih slojeva i tako nastaje biser. Potrebno je oko 2 do 3 godine da jedna školjka napravi biser.

Kosmički zadatak školjke svakako nije da pravi biser koji krasi ogrlicu lepe princeze. Kosmički zadatak mekušaca školjkaša jeste da filtriraju okeane i mora. U odnosu na svoju masu, školjke filtriraju i pročišćavaju ogromne količine vode. Dagnje su recimo osim odličnih usisivača prljavštine u vodi i pokazatelji zagađenosti vode. Tako su na primer, postavljene brojne dagnje oko jedne naftne platforme u blizini norveške obale. Naučnici ih sa vremena na vreme vade da bi izmerili nivo zagađenosti unutar njihovih ljuštura.

Obično se u kompletima koje donosimo ili dobijamo sa letovanja nalaze i spiralne školjke, uvijene kao rog, kao turban ili rogobatnog oblik sa oštrim izraslinama. To su ljušture morskih puževa. Najpoznatiji je volak, pravi proždriljivko u morskom svetu.

Komplet modela školjki iz kolekcije Toob SafariLtd.

Napomena: obično u prodavnicama kompleti školjki sadrže i morske zvezde, estetike radi. Međutim, one nisu mekušci- školjkaši, a svakako im nisu „bliski“, već su im školjke u lancu ishrane. Deci možemo to pojasniti ili prosto skloniti morsku zvezdu ako radite samo temu Školjke.

Ljušture se formiraju od kalcijum-karbonata i proteina i rastu kako mekušac raste. Inače se mekušci rađaju bez oklopa i stvaraju samo jedan za ceo život.

Po obliku i izgledu ljušture može se svašta zaključiti, kao starost školjke. Zašiljen vrh ili spirala govori da se radi o mladoj školjci. Školjke reljefastog oblika, sa šiljcima,  ivicama i brazdama obično žive u tropskim morima gde vrebaju predatori te se one tako brane i upozoravaju. Glatke školjke po pravilu se brže kreću…

Zanimljivo je prikazati deci kako zaista na fotografijama izgleda neki morski puž ili školjka, a kako njegova ljuštura. Za tu svrhu možete preuzeti Montesori klasifikacione kartice upisivanjem vaše mejl adrese u kvadratić na kraju teksta. Takođe vas očekuju kartice sa kratkim opisom mekušca, sa fotografijom istog i polje sa nazivom. Pogodna je na primer, za aktivnost u krugu u kojoj vi čitate a deca pogađaju o kom mekušcu je reč. Takođe uz uvođenje kontrole greške deca mogu ove kartice koristiti za samostalni rad. Sav materijal možete preuzeti i na ćirilici i na latinici.

Srećan rad! 🙂

Vaša Tamara

Materijal na ćiriličnom pismu možete preuzeti ovde:

Materijal na latiničnom pismu možete preuzeti ovde:

Podelite prilog sa prijateljima
5 2 гласови
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

2 Comments
Најстарије
Најновије Највише гласова
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Jelena
1 година пре

Meni su prelepe ali mi je uvek zao da ih sakupim i odnesem sa sobom. Tu su gde pripadaju 🙂

tamara
Уредник
tamara
1 година пре
Одговор за  Jelena

Apsolutno se slažem! Nadam se da će i na našem području uskoro da se pojave verne imitacije vrsti školjki. Lično imam Safari toobs modele i odlično mi služe