Insekti

Insekti

Iz Desankinog carstva dobrote, pravo sa čajanke sa bubama (vidi tekst Pozvao je maj sve bube na čaj), lako i lepo možemo započeti kosmički centar. Livada je puna cveća, ruže su procvetale, zamirisali su orlovi nokti, lipa opija i priziva uspomene. Jagode i trešnje su mi vazda bili vesnici raspusta. Crvene voćke kao da stavljaju tačku na jedan period zvan školska godina najavljujući dolazak bezbrižnijeg leta. Deo živog sveta, koji je sad aktivniji i deca ih mogu uočiti, jesu insekti.

Ako ih se i boje ili osećaju nelagodu, to su im uglavno odrasli preneli. Činjenica je da se naježimo pri samoj pomisli na vaši, buve, termite, komarce koji prenose zarazne bolesti, ali neosporno je da bi bez insekata naša planeta umrla od gladi, da su korisni jer pomažu da ostane čista, da biljkama raznose seme ploda i važan su deo lanca ishrane. Kosmički centar i montesorivolim.rs mesec maj posebno posvećuju neobičnom svetu insekata! Priču ćemo zaokružiti životnim ciklusom leptira i predlogom prigodnih aktivnosti za 28. maj – Svetski dan leptira.

Napomena: Period posebne osetljivosti kod dece za kosmičko obrazovanje po Mariji Montesori najintenzivnije je od 6 godine. Zato zauzima centralno mesto u školskom Montesori sistemu (a ne jezik i matematika kao u tradicionalnim školama). Centri u dečijoj kući završavaju se upravo kosmičkim, koji je najapstraktniji, najopširniji, bogat lekcijama (Montesori pričama), materijalima, karticama, projektima… Marija Montesori smatrala je da dete ne raste od odgovora do odgovora, već od pitanja do pitanja. Do nekih 5-6 godina dete uglavnom pita: „Šta je to?“ (dobro, osim one čuvene „izlud faze“ od pitanja ar-vi-der-jet  ili jesmo-li-stigli), a potom slede pitanja: „Kako to radi?, Čemu to služi?, Gde se to nalazi?“ Kosmički centar i kosmičko obrazovanje u prvi plan stavlja neposredan interes deteta za biljke, životinje, svemir, alat, građevine, države itd. Ako imate petogodišnjaka u kući, sad je pravo vreme da polako uvodite enciklopedije (one „istinske“), da poređate neke zastave, kontinente, mapu sveta, izvodite eksperimente i istražujete prirodu, posmatrate životne cikluse, zasadite biljku, kupite sitnu životinju o kojoj možete da brinete, lupu, dvogled, kompas…

Vratimo se u kosmički centar i radu sa karticama. U Desankinoj pesmi U gostima deca su upoznala neke livadske biljke i insekte. Zato izlažemo ove dve grupe kartica, poštujući princip od poznatog ka nepoznatom.

Dan nakon čitanja pesmice Jutarnji krug možemo započeti jednostavnim pitanjima: ko se seća koje smo sve inskete spomenuli juče ili kojih se biljaka sećate iz pesmice?  Kada deca navedu poznatu biljku ili insekt, vi u sredinu jutarnjeg kruga postavite karticu sa modelom (za dečju kuću potrebno je i dalje koristiti i trodimenzionalne prikaze pojma sa slike).  Zbog starije dece slobodno postavite karticu sa nazivom insekta/biljke. Kad izložimo sve poznate, uvedemo im nepoznate… koje inskete/biljke možemo još videti na proleće? U maju se više osvrnem na insekte jer se biljke dosta „obrađuju“ u martu i aprilu.

Putem sledeće forme preuzmite kartice:

Modele insekata uz kartice možete naći ovde: Insekti – Safari Ltd Toob.

Muva zuji u Fa tonalitetu

Priču možemo dopuniti zanimljivim podacima koji će „kupiti“ dečju pažnju, potom im iz korpe prikazati literaturu s interesantnim podacima i podstaknuti ih da je prelistaju. Pravite, na primer, pano Verovali ili ne za roditelje jer, kad čuju da komarac ima 47 zuba, da domaća muva zuji u Fa tonalitetu, da su bubamare poslate u svemir (pre tačno 20 godina), zainteresovaće se.

Hotel za bube

U našem dvorištu se pravio Hotel za bube. Niti veliki, niti ozbiljan, više kao dečija radost i učenje. Ali svakako da hotel za bube može biti vrlo ozbiljan školski projekt. Dobar je način da se kod dece osvesti korisnost i važnost insekata.

Hotel za bube je veštačka tvorevina napravljena od prirodnih materijala. Koriste ih baštovani, entomolozi i ljubitelji prirode da povećaju broj insekata i ukažu na njihovu važnost.

Konstrukcije Hotela za bube mogu biti jednostavne ali i tako osmišljene da služe kao poligon za edukaciju u prirodi.

Tokom zimskog perioda insekti se zavlače u skrovišta da bi hibernirali i od proleća započeli novi ciklus. U različitim godišnjim dobima hotel može biti naseljen različitim vrstama insekata.

Evo primer kako možete raditi sa dečicom koja tek ulaze u otkrivanje „kosmičkih zadataka“. Za uzrast od 5 + godina  i jako je jednostavan.

Materijal: kutija od cipela, rolne toalet papira, i „rastrč“ po parkiću ili dvorištu po prirodan materija (šišarke, grančice, slama, kora drveta, mahovina, kamenčići…)

Namenite svaki sprat jednoj vrsti insekata. Razgovarajte i dogovarajte se koje ćete bube i gde smestiti. Zašto su korisne i kakva su im staništa da biste znali kako da rasporedite „materijal za građu hotela.“

Ko može biti stanovnik Hotela za bube?

Na primer….

Kice, uholaže, ušare: dok smo skidale slamu za hotel sa vlažne gomile trave naišle smo na „kice“, strašne bube mog detinjstva. Poznate su kao uholaže ili buba-ušare.

Prava prilika da ispričam o svom starom strahu i kako sam ga prevazišla. Kice mogu biti korisne jer se hrane grinjama, jajima leptira i lisnim vašima. Važne su za regulaciju štetnih buba. Svakako ne ulaze u uši već je to staro verovanje… Vole slamu i vlagu, a jaja polažu ispod kamenja i drveta.

Bubamare su jedne od najbitnijih predatora u voćnjaku i bašti. „Tamane“ lisne vaši, jedna bubamara može pojesti za dan i do 600! Vole da prezime ispod biljnih ostataka, ispod kore ili zemlje, u busenima trave.

Solitarne pčele ili pčele samotarke su manje od pčela medarica, miroljubive su i ne bodu.Neverovatno su vredne u oprašivanju i kažu da jedna solitarna pčela može da zameni 120 medonosnih pčela u tom procesu. Za njih su najbolji materijal u hotelu, šupljikaste cigle, trska ili grančice.

Leptiri će zatražiti sobu u hotelima kad zahladi, obično kao gusenica. Oni su odlični pokazatelji čistoće okoline.

Probajte, zabava je zagarantovana ☺

Podelite prilog sa prijateljima
Tags:
5 1 глас
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре