Leptiriću šareniću odi k’meni amo

Leptiriću šareniću odi k’meni amo

U susret Svetskom danu leptira- 28.maj

Poštujući Montesori princip od opšteg ka pojedinačnom, od poznatog ka nepoznatom, dolazimo do životnog ciklusa leptira. Iz cele skupine insekata, biramo jednog predstavnika i učimo koji je njegov „kosmički zadatak“. Ovog puta je to leptir.

Dok sam za ovaj blog istraživala o leptirima u Srbiji, naišla sam na još jednu priču sa dušom. Naime, jedan naš mlad čovek veliki je zaljubljenik i poznavalac domaćih leptira. Dovoljno mi je bilo da pročitam njegovu priču i otkrijem deo njegovog života koji je po Montesori pedagogiji bio ključan. U jednom delu govori kako je zavoleo leptire. Kada je imao sedam godina (setite se tada su deca u periodu posebne osetljivosti za kosmičko obrazovanje), počeli su da ga zanimaju insekti. „Kaže da verovatno od toga ništa ne bi bilo da ga roditelji nisu podržavali u interesovanjima. Otac mu je kupio knjižicu „Upoznajmo insekte“ i pomogao da napravi daske za razapinjanje leptira, kutije za teren i ostalu opremu. Živeo je u kući u kojoj se uvek obrađivala zemlja, pa je sa dedom, nakon što bi sakupili seno ili okopali nekoliko redova kukuruza, išao da gleda ili da lovi insekte.“ (odlomak preuzet iz teksta)

Ceo tekst pročitajte na sledećem linku: Miloš je najbolji poznavalac DOMAĆIH LEPTIRA: Zato je LIVADA postala njegova kancelarija

Evo nekoliko zanimljivih vrsta leptira u Srbiji o kojima možete pričati sa decom. Na kraju priloga se mogu preuzeti PDF kartice za par primera iz teksta.

Lastin repak

Lastin repak najčešće je prikazivan leptir u udžbenicima, poznat u našem narodu. Ima karakterističan produžetak na krilima i izvanredan je i  brz letač. Često ga mešaju sa prugastim jedrilcom (vidi sliku dole).

Prugasti jedrilac

Močvarni mravnik

Močvarni mravnik spada u jednu od najugroženijih vrsta leptira u Evropi. Ima jako zanimljiv životni ciklus jer živi svega tri dana. Dok je gusenica, hrani se jarčevom travom, potom živi u mravinjaku, hrani se larvama mrava i potpuno ih oponaša.

Paklenac

Paklenac je još jedna retka, ugrožena vrsta leptira kod nas. Od perioda nakon ledenog doba živi samo na Staroj planini (reliktna vrsta).

Biserna bolorija

Biserna bolorija živi na šumskim čistinama i livadama pored reka. Kod nas se može naći u severnom delu zemlje.

Čkaljevac

Čkaljevac je vrsta leptira koji je rasprostranjen na čitavoj planeti Zemlji, dosta „putuje“, jedino ga nema u Južnoj Americi.

Đurđevdanski leptir

Đurđevdanski leptir dobio je ovaj naziv u našem narodu jer se pojavljuje oko Đurđevdana, kao što imamo i „uskršnjeg“  leptira. Ova vrsta često se sreće blizu naseljenih mesta.

Glogovac

Glogovac je jedan od najlepših leptira, upečatljiv po letu i eleganciji. Spada u štetočine jer se njihova gusenica hrani liskama višnje, trešnje i drugih voćki, i lišćem gloga (otud glogovac). Zbog tretiranja voća pesticidima danas ih u Srbiji ima uglavnom u Delibatskoj peščari u kojoj rastu glog i divlje višnje.

Limunovac

Limunovac je neverovatan leptir, poznat po lepoti i elegantnom letu, živi najduže od svih, skoro godinu dana. Može da prezimi zimu i na -20. U zimske dane se zavuče u gomilu starog lišća i uđe u stanje hibernacije (zimskog sna).

Kraljev plašt

Kraljev plašt je redak leptir koji živi u šumama vrbe i topole. Voli da sunča krila raširena na suncu.

Mala Zorica

Mala Zorica je vrsta leptira koju možete naći samo u kanjonu Suve reke, u blizini Preševa, i nigde više.

Plameni šarenac

Plameni šarenac veoma je čest stanovnik livada.

Kartice

Preuzmite svoje kartice putem sledeće forme:

Podelite prilog sa prijateljima
Tags:
0 0 гласови
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре