Zeleno, volim te, zeleno!

Zeleno, volim te, zeleno!

Mesec maj u praktičnom centru obeležen je zelenom bojom jer je to Montesori boja za proleće. Možete postaviti zelene podmetače na poslužavnike, koristiti zelene činije, zelene kamenčiće, pesak , zeleno obojenu vodu za mokro presipanje… sve što vam se zeleno nađe.

slika preuzeta sa interneta

Sledi nekoliko predloga materijala za vežbe iz praktičnog centra. Ovo su najjednostavnije vežbe, za uzrast od druge-treće godine. Produbljuju se i usložnjavaju dodatnim vežbama za starije uzraste (do 5-6 godina). Praktični centar je najlakše formirati jer obično imamo materijal u domaćinstvu. Ipak ću u opisu materijala napisati kako i gde sam nabavljala. Kao što ćete videti, čuveni ’’Kinezi’’ su najveći snabdevači, zatim Ikea, Jumbo, prodavnice repromaterijala za dekupaž…

1. Suvo presipanje

Ovu jednostavnu vežbu mogu i dvogodišnjaci izvesti. Za cilj ima podsticanje razvoja i koordinacije pokreta. Kod ove vežbe se ne poštuje pravilo sa leva na desno, jer prirodan položaj presipanja iz bokala počinje sa desne strane (osim kod levorukih). Možete koristiti levak, dodati veći broj posuda za presipanje, posude sa različitim otvorima i različitih visina kao dodatne vežbe (za stariji uzrast). Kontrola greške se nalazi u samom materijalu- prosut pesak po poslužavniku. Bokale i dodatne posude možete markirati da bi dete imalo uvid dokle sme sipati pesak. Ova vežba uvek bude na mojim policama praktičnog centra jer joj se deca rado vraćaju. Vole zvuk šuštanja peska, privlači ih boja i uglavnom traže levak od dodatnih vežbi.

Materijal:

 • drveni poslužavnik (rađen po porudžbini iz perioda kada sam se bavila dekupažom, mogu se nabaviti u prodavnicama repromaterijala za dekupaž ili u kineskim radnjama),
 • zeleni pesak (kupljen ’’kod čuvenih kineza’’ ☺, a možete obojiti šećer ili kuhinjsku so prehrambenom bojom),
 • dva staklena bokala ( kineske radnje, 0’25 l, lakši su za rukovanje).

vežbe suvog presipanja

2.Suvo presipanje pokretima iz zgloba

Vežbe koje slede nakon presipanja iz bokalčića imaju za cilj usavršavnje grabljenja i suvog presipanja pokretima iz zgloba. Primer je suvo presipanje sa kutlačom. Pokreti presipanja se izvode sa leva na desno, može se krenuti sa presipanjem iz većih posuda, a potom manjih. Na primer može se iz jedne posude prenositi materijal u dve pa u tri manje posude…Ovakve aktivnosti su i predvežba za skupove. Posle kutlače se koriste kašika pa kašičica, jer su teži za izvođenje pokreta presipanja (poštujemo princip od lakšeg ka težem).

Kutlaču, kašiku, pincetu, štipaljku i ostale rekvizite koje deca uzimaju, postavljamo na sredinu poslužavnika, tačno između posuda (vidi sliku presipanje kutlačom i pincentni hvat), sa drškom za hvat na-gore postavljen. Tako dete pravilno hvata alatku za rad kad poseže za njom.

Materijal:

 • drveni poslužavnik (prodavnice repromaterijala za dekupaž, kineske radnje),
 • zeleni kamenčići (kineske radnje),
 • kutlača https://www.ikea.com/rs/sr/catalog/products/80130168/. Iz ovog Ikeinog seta možete iskoristiti sve za suvo presipanje. Fantastičan je set, prilagođen za dečije ručice i must have za praktični centar.

3. Vežbe pincetnog hvata

Vežbe pincetnog hvata su najbolje za jačanje prstića i pravilnog hvatanja olovke. Prva i najjednostavnija vežba je presipanje pomoću tri prsta koji su važni za držanje olovke (palac, kažiprst, srednji prst).

Ovoj vežbi sam dodala 6 kartončića sa ’’izrezbarenim’’  linijama pisanja, koje dete prati postavljajući kamenčiće. Poštujući princip sa leva na desno, odozgo na dole pri izvođenju vežbi prati se pravac pisanja. Kartončiće sam postavila oko činije zbog preglednosti, inače ih koristimo jedan po jedan. Deca spontano imenuju i boju linije na koju stavljaju kamenčić. Kontrola greške je sadržana u materijalu i bila bi linija koja se vidi kada se poređaju kamenčići.

Materijal:

 • drveni poslužavnik (prodavnice repromaterijala),
 • staklena posuda,
 • kamenčići zelene boje (kineske prodavnice),
 • scrttch notebook, crni papir za raznobojno crtanje grebanjem (kineske prodavnice).
  Opcija- možete nacrtati linije na običnom papiru ili kartonu.

vežbe pincentnog hvata prstima

U narednim vežbama možete ubaciti velike i male hvataljka (pincete), štipaljke i kapaljke. Važno je samo da se prati princip od lakšeg ka težem, a redosled bi bio: tri prsta > veća hvataljka > štipaljka > manje hvataljka (pinceta) > kapaljka.

vežbe pincetnog hvata velikom hvataljkom

Materijal:

 • drveni poslužavnik (prodavnice repromaterijala, kineske radnje),
 • veštačka trava (kineske radnje),
 • drvene bubamare i papirni cvetići (kineske prodavnice, Jumbo),
 • drvena hvataljka – moja je slučajno otkrivena u prodavnici plastike. Druge opcije su obična pinceta za sitnije predmete i precizniji hvat, hvataljka iz Ikeinog dečijeg seta za kuhinju ili pogledajte ove zanimljive hvataljke.

vežbe pincetnog hvata kapaljkama

Materijal:

 • plastični poslužavnik (iako treba izbegavati plastiku, koristim je kod svih vežbi sa vodom- najviše zbog kontrole pogreške, na plastičnom poslužavniku dete vidi kapljice vode i može da ih pokupi krpicom),
 • bočica sa zelenom tečnošću (bočice iz kineske prodavnice, ukapati prehrambenu boju ili zelenu temperu),
 • kapaljka (’’naručujem’’ ih kad neko putuje u Hrvatsku gde se prodaju se na komad u apotekama, u Srbiji možete ih pronaći ovde: Pipeta 5ml; Pipeta 30ml.

Kapaljke su najzahtevnije vežbe za pincentni hvat jer dete mora da kontroliše pritisak gumenog dela i postepeno popušta dok ukapava tečnost u kružiće. Kontrola greške je tečnost van kružića.

Kad dete popuni sve kružiće može da vrati tečnost u bočice uz pomoć kapaljke ili da prebaci papirni ubrus preko, što najčesće biraju . Ponekad im postavim i više bočica sa različitim bojama, pa efekat na papirnim ubrusima bude upečatljiviji i šareniji. Deca prosuše papirne ubruse i nose ih kao neku nagradu kući. Možemo slobodno reći da im je to kod ovih vežbi posebna tačka interesovanja.

posebna tačka interesovanja

Leptir je odštampan sa interneta, sa linka dole gde možete naći i druge primere do-dot aktivnosti  koji vam mogu koristiti:
http://palmerpracticality.blogspot.com/2014/04/spring-do-dot-printables.html

Kada plastificirate leptira, možete ga učvrstiti dodatno za poslužavnik sa duplom selotejp trakom. U praksi mi se pokazalo da plastificiran materijal ima tendenciju da se krivi i onda kapljice tečnosti ’’beže’’ iz svojih kružića, što decu čini ’’neuspešnom’’ u obavljanju zadatka.

Kada nisam imala aparat za plastifikaciju, koristila sam folije za plastifikaciju i peglu. Jedno pakovanje folija A4 od 100 kom kreću se od 1000 dinara, i moja topla preporuka je da koristite deblje, od 125 mikrona. Papir pripremite za plastifikaciju kao da imate aparat, postavite ga između folija, na ravno i čvrsto, potom pažljivo, preko pamučne krpe, prepeglajte.

Lično smatram da su aparati za plastifikaciju nepravedno zapostavljeno nastavno sredstvo po školama i vrtićima. Nije velika investicija za ustanove a mogu da obezbede mnoštvo materijala za rad.

Ovako postavljene police u maju su moja ’’treća prolećna postava’’ u praktičnom centru. Sledeća je letnja i postavlja se u drugoj polovini juna kada kalendarski dolazi leto. S’ obzirom da radim u školi, moja letnja polica čeka đake u septembru, prve dve-tri nedelje rado uživamo sa morskim bićima i školjkama ☺.

Podelite prilog sa prijateljima
Tags:
5 1 глас
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

2 Comments
Најстарије
Најновије Највише гласова
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Kristina Tanger
Kristina Tanger
4 године пре

Odlične su sve ponuđene aktivnosti. kako je kod nas ovaj mjesec zelena boja aktualna, isprobati ćemo većinu. Nikad se nebih sjetila za peglu i foliju za plastificiranje. To mi je totalno otkriće! Hvala na idejama i kvalitetnom sadržaju.

Tamara
Tamara
4 године пре
Одговор за  Kristina Tanger

Molim i drugu put 🙂
I meni je super fora za plastificiranje sa peglom, naučile su me je drage vaspitačice.
Sretan rad <3