Životni ciklus leptira Monarha

Životni ciklus leptira Monarha

Leptir Monarh je neverovatan zbog svoje lepote, veličine i seobe. Životni vek mu je najduži u svetu leptirova, oko godinu dana. Njegovo epsko putovanje traje 8 meseci (od istočne Kanade do Meksika). Preleti preko 4.000 kilometara. Kada se okupe i polete, njihova krila stvore zvuk koji podseća na padanje kiše. Hrane se biljkom milkweed, kod nas poznatom kao divlji duvan, cigansko perje ili svilenica. Zato što se hrani otrovnim listovima u ranoj fazi razvoja, monarh je otrovan za grabljivice i upozorava ih svojim jakim bojama i upadljivim šarama.

Jaje

Ženka leptira polaže jaja na list odgovarajuće biljke domaćina. Za monarha je to list biljke milkweed ili svilenice. Dok polaže jaja, ona luči specijalni prirodni lepak kojim ih pričvršćuje za list. Ova faza traje 3 do 5 dana u zavisnosti od temperature.

Jaje leptira

Gusenica

Gusenica je „mašina za jelo“. Pošto slabo vidi (iako ima 6 pari očiju), ona koristi antene da se kreće i pronađe hranu. Na grudima ima parove nogu koje su prave, dok su na trbuhu lažne. Kako gusenica raste i postaje prevelika za svoju kožu, ona je odbacuje, često i pojede pre nego što se učauri.

Čaura

Kad se gusenica dobro najede, pričvrsti se za neki deo biljke i učauri. Iako čaura izgleda mirno, u unutrašnjosti se dešavaju velike i neverovatne promene. Organi gusenice se razgrađuju a izgrađuju se organi leptira.

Leptir

Kada se leptir razvije iz čaure, najpre širi svoja krila da se osuše pa odleti. Poslednja generacija leptira monarha, onih koji se javljaju pred kraj leta i početkom jeseni, imaju dodatni zadatak. Sele se u toplije krajeve (Meksiko ili Kaliforniju) da prezime.

Divnih boja, magičan, deo dečijih crteža i pesmica, leptir privlači decu i simbol je svega lepog, lepršavog, kratkotrajnog, neuhvatljivog.

Hajde da vidimo kakva je situacija s materijalom i pripremljenom sredinom u kosmičkom centru u vezi sa životnim ciklusom leptira.

Modele za sve 4 faze  životnog ciklusa leptira možete pronađi na sledećem linku: Životni ciklus leptira – Safari Ltd.

U SAD postoji Safari LTD kompanija sa on-line prodajom edukativnih materijala i STEM igračaka. Imaju pakete mnogih životnih ciklusa (bubamare, kornjače, žabe, mrava, pčele…), i 3D modele svega! Njihova linija proizvoda TOOB predstavljaju modele muzičkih instrumenti, svetskih čuda, morskih životinja, delova tela, figura za prikaz evolucije čoveka, prevozna sredstva, dinosaurusi…

Neki od njihov proizvoda možete naći na online prodavnici Montesori svet.

Nadam se da će i dalje širiti svoju ponudu Safari LTD. igrčkama a do tada dostupne daju dovoljno prostora za rad i učenje.

Ono što sam pronašla dostupno kod nas su sledeće dve zanimljiva materijala za rad  i učenje.

Magnetne slagalice životnog ciklusa leptira.

(Link)

Ovaj magnetni set sadrži 9 delova koji predstavljaju životni ciklus počevši od jaja, preko gusenice do leptira.

Evo još jednog  odličnog  za kosmički centar Dečje kuće i/ili škole.

Podzemni istraživač (link)

Zasadite biljku sa decom i/ ili ubacite crva pa posmatrajte. Napravleni je od drveta i pleksiglasa..

Na kraju, ovde možete besplatno preuzete kartice u PDF formatu za insekte, leptire  i životni ciklus leptira, kreirane by montesori volim.

Uživajte savašim malim istraživačima ☺

Pozdrav,
Tamara

Podelite prilog sa prijateljima
Tags:
4.5 2 гласови
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре